Meniu

Molhaşul Mare de la Izbuc

Molhaşul Mare de la Izbuc este o rezervaţie naturală de tip botanic, situată în extremitatea vestică a județului Cluj la limita teritorială cu judeţul Bihor (în Munţii Apuseni la o altitudine medie de cca. 1.000 m) lângă drumul comunal care leagă satul Pietroasa de Răchiţele.

 Prezentare

Rezervaţia naturală (înființată în anul 1994) a fost declarată arie protejată prin ''Legea Nr.5'' din 6 martie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate şi se întinde pe o suprafață de 8 hectare.
Roua cerului (Drosera rotundifolia) specie floristică insectofagă 

Aria naturală aflată pe partea dreaptă a Văii Izbucului, este inclusă în Parcul Natural Apuseni şi reprezintă o zonă umedă (mlaştină cu ochiuri de apă) înconjurată de de molidișuri. Pe aria rezervației vegetează exemplare de plante specifice turbăriilor, dintre care: roua cerului (Drosera rotundifolia - specie insectofagă), rogozuri cu specii de Carex acutiformis, Caricetum limosae, poroinic (Carex pauciflora), mușchi de turbă (Sphagnum capillifolium), iar din categoria molidișurilor, în zonele apropiate mlaștinilor, este întâlnit jneapănul (Pinus mugo).

 Obiective turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcaşuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:
Biserica de lemn "Înălţarea Domnului" din satul  Dealu Negru
* Biserica de lemn din satul Beliş.
* Biserica de lemn cu hramul  „Înălțarea Domnului” din satul Dealu Negru, construcţie 1764, monument istoric.
* Biserica de lemn din satul Văleni (Călăţele) cu hramul  „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
* Biserica fortificată de la Văleni (Călăţele), construită în anul 1261 in stil roman, și reconstruită în anul 1452, în stil gotic (inițial a fost romano-catolică).
* Bradul lui Horea din pădurea Scoruşet.
* Lacul şi stațiunea Beliş-Fântânele.
* Parcul Natural Apuseni
* Rezervațiile naturale: Valea Galbenei, Poiana Florilor, Cetățile Ponorului, Valea Iadei şi peşterile: Gheţarul Scărişoara, Peştera Urşilor, Cetatea Rădesei.

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *