Meniu

Stufărişurile de la Sic

Stufărișurile de la Sic alcătuiesc o rezervație naturală de tip avifaunistic situată  în partea nord-estică a județului Cluj și cea sud-estică a satului Sic pe ''Valea Fizeșului'', în imediata apropiere a drumului județean (DJ109D) care leagă localitatea Jucu de Sus de Nicula.

Descriere 

Aria protejată reprezintă o zonă umedă în lunca văii Fizeșului (afluent de dreapta al râului Someșul Mic) alcătuită din mlaștini, iazuri și luciu de apă, cu vegetație de stufăriş și papură.
Cânepar (Acanthis cannabina) (sursa)

Stufărișurile de la Sic adăpostesc și asigură condiții de hrană, cuibărire și viețuire pentru o mare diversitate de păsări migratoare de baltă, de pasaj sau sedentare, cu specii de: corcodel mic (Tachybaptus ruficollis), buhai de baltă (Botaurus stellaris), stârc cenușiu (Ardea cinerea), lișiță (cu specii de Fulica atra și Gallinula chloropus), presură (o specie din familia Emberizidae), cufundar polar (Gavia arctica), nagâț (Vanellus vanellus), pițigoi moțat (Aegithalos caudatus), cânepar (Acanthis cannabina), lăcarul mare (Acrocephalus arundinaceus) sau șorecar (Buteo buteo).

Obiective turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, zone naturale), astfel:
Biserica de lemn din Sic (vezi sursa)

* Biserica Reformată-Calvină (inițial Romano-Catolică), construcție secolul al XIII-lea, monument istoric
* Biserica de lemn cu hramul "Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil" (construcție 1731), monument istoric.
* Biserica mănăstirii franciscane (Biserica Romano-Catolică), construcție 1758-1795, monument istoric.
* Biserica de lemn "Sf. Ioan Gură de Aur", construcție 1707, monument istoric
* Rezervația naturală Lacul Ştiucilor

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *