Meniu

luni, 30 decembrie 2013

Biserica "Sfântul Nicolae" din Şcheii Braşovului

Biserica "Sf. Nicolae" este un lăcaş de cult ortodox aflat în municipiul Braşov, în Piaţa Prundului din cartierul Șcheii. Construcţia bisericii a început anul 1495, cu sprijinul material oferit de domnitorului Țării Românești, Neagoe Basarab şi cu munca localnicilor vechiului sat Şchei.

Edificiul a fost construită în stil gotic, de-a lungul vremii suferind diverse transformări (spre stilul baroc); astfel:
- în secolul al XVIII-lea se adaugă paraclisul şi un pridvor.
- în perioada interbelică biserica este renovată, iar frescele executate de pictorul Mișu Pop sunt restaurate.

Pisania bisericii "Sfântul Nicolae", cioplită în piatră şi montată deasupra intrării, îi înfăţişează pe cei doi voievozi (Petru Cercel şi Aron Vodă) a celor două țări românești, care au dăruit lăcaşului de rugăciune o colecţie importantă de icoane vechi, păstrată şi astăzi.

Lăcaşul de cult se află în imediata vecinătatea a primei școli româneşti, important centru spiritual și cultural pentru românii din Țara Bârsei, mai ales din vremea când pe aceste meleaguri poposeşte Diaconul Coresi (diacon ortodox, traducător și meșter tipograf român originar din Târgoviște) şi începe să tipărească primele cărți bisericești în limba română.

Biserica "Sfântul Nicolae" din Şcheii Braşovului se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul BV-II-m-A-11589.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *