Meniu

miercuri, 18 iunie 2014

Biserica fortificată din Saschiz

Biserica evanghelică fortificată din Saschiz este un lăcaș de cult ridicat între anii 1493-1525 (pe locul unei vechi bazilici romanice) în onoarea regelui Ştefan I al Ungariei, primul rege creştin al maghiarimii şi membru al Dinastiei Arpadiene (prima dinastie domnitoare a Regatului Ungariei).

 
Biserica evanghelică (vezi sură)
Edificiul se află în localitatea Saschiz din judeţul Mureş şi face parte din patrimoniul mondial al UNESCO.

Construcţia (din piatră de carieră) bisericii (de tip sală) este realizată în stil gotic începând cu anul 1493; de-a lungul timpului aceasta suferind mai multe transformări; astfel: în 1496 este terminat corul, urmând ca în 1525 să se finalizeze întregul edificiu.

Fortificaţia (ce împrejmuieşte lăcaşul de cult şi turnul) a fost ridicată între secolele al XIV-lea și al XV-lea şi este realizată dintr-un zid înalt, pe alocuri atingând 9 m.

Turnul de apărare este construit din piatră şi cărămidă şi era prevăzut pe mai multe niveluri cu guri de tragere. În anul 1667 acesta este transformat în clopotniţă.

Biserica evanghelică fortificată din Saschiz se află pe noua listă a monumentelor istorice din România, sub codul: MS-II-a-A-15782.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *