Meniu

Cheile Doftanei

Cheile Doftanei este denumirea unui sit de importanță comunitară inclus în rețeaua ecologică europeană Natura 2000 în România. Acesta este situat în nord-vestul județului Prahova (Muntenia),  în zona de contact a Subcarpaților Prahovei cu prelungirile sudice ale Munților Baiu. Aria naturală ocupă teritoriile administrative ale comunelor: Bertea, Brebu, Secăria, Șotrile și Valea Doftanei și pe cel al orașului Comarnic. Aceasta este strănbătută de drumul județean (DJ102L) care leagă localitatea Seciuri de Barajul Paltinu.
Imagine din sit (vezi sursa)
Situl se întinde pe o suprafață de 2.614 ha. și reprezintă o zonă naturală (păduri de foioase, păduri în amestec, pășuni montane, fânețe, abrupturi stâncoase, grohotișuri) încadrată în bioregiunea alpină a sud-estului Munților Baiului (subunitate geomorfologică a Subcarpații de Curbură) și cea continentală a bazinului râului Doftana.

La baza desemnării acestuia se află mai multe specii faunistice (mamifere, reptile, amfibieni, insecte) protejate la nivel european sau aflate pe lista roșie a IUCN; printre care: urs brun, cerb, căprior, mistreț, ivorașul cu burta galbenă, tritonul comun transilvănean, tritonul cu creastă, țestoasa de baltă, salamandra de uscat, broasca roșie de pădure, broasca mare de lac și croitorul cenușiu al stejarului.

Printre speciile de plante semnalate în arealul sitului se află câteva rarități floristice; astfel: firuță de pădure, clopțl de munte, drob, bulgări de stâncă, mlăștiniță, sânziene alb, asperulă, ruginiță, cătină albă, mărgică, poala „Sfintei Mării”, coada-iepurelui, gușa-porumbelului, dumbăț, cimbrișor de câmp, iarbă neagră sau iarbă grasă.Produse evoMAG.ro

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *