Meniu

Biserica de lemn din Cizer

Biserica de lemn a fost înălțată în anul 1773 în satul Cizer din județul Sălaj. Timp de 194 de ani a rămas aici, urmând ca în 1968 să fie strămutată în Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Parcul Etnografic „Romulus Vuia”) din municipiul Cluj-Napoca.

Imagine de ansamblu (vezi sursă)

Biserica a fost ridicată de Vasile Ursu Nicola, cunoscut sub numele de Horea. Acesta a fost (alături Cloșca și Crișan) conducătorul răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania, având un rol determinant în declanșarea acesteia.

Lăcașul de cult a fost construită în întregime din lemn, de tip sală, fără pridvor, alcătuită din naos, pronaos și altar. Naosul are partea superioară în formă de boltă. Bolta semicilindrică, iconostasul și pereții sunt pictați cu multe scene religioase bine păstrate. Pronaosul are plafonul orizontal din fosle (scânduri groase) de stejar, deasupra căruia se înalță turnul clopotniță. Chenarul decorativ în relief care înconjoară ușa are trei rânduri de cordoane, arcade cu butoni, motive geometrice și florale.✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *