Meniu

duminică, 20 noiembrie 2016

Mănăstirea Săpânța-Peri

Mănăstirea Săpânța-Peri a fost înființată în anul 1997, în Săpânța, județul Maramureș. Construcția se află în hotarul satului, pe malul Tisei și fost realizată între anii 1998 și 2003. Aceasta a fost ridicată din dorința de a reînnoda tradiția istorică a vechii Mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail din Peri, sat aflat astăzi în raionul Teceu, Transcarpatia, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina. Așezământul monahal a fost ctitorit de părintele paroh Grigore Lutai, arhitect Dorel Cordoș. Biserica a fost sfințită la 31 august 2003 și poartă hramul Arhanghelului Mihail.

Mănăstirea Săpânța-Peri - imagine de ansamblu (sursă)
Biserica mănăstirii a fost placată cu 8,5 kilograme de aur. Crucea, înaltă de șapte metri, este la rândul ei învelită cu patru kilograme de aur. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpatia. Astăzi mănăstirea găzduiește 6 măicuțe, stareță fiind monahia Agnia Ciuban.

Cu o înălțime maximă de 78 m, biserica mânăstirii Săpânța-Peri se situează în prezent pe locul 3 între lăcașurile de cult din România, după catedrala ortodoxă din Timișoara și biserica romano-catolică Sf.Mihail din Cluj. (ziarullumina.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *