Meniu

miercuri, 25 ianuarie 2017

Biserica de lemn din Băile Felix

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Băile Felix se află în localitatea omonimă din județul Bihor. Lăcașul de cult a fost ridicat în anul 1785 în satul Brusturi. În 1961 biserica este mutată la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, urmând ca apoi, după restaurare, lăcașul de cult să ajungă în actuala locație.

Biserica de lemn din Băile Felix
O inscripție aflată deasupra ușii de la intrare ne indică data înălțării bisericii și numele celui care a contribuit la ridicarea ei „Anul Domnului 1785 în luna lui mai în 4 zile sâmbătă. Meşter Toadere.” Aceasta este construită din lemn de gorun și are un plan dreptunghiular, cu prispă pe latura de sud, naos, pronaos și o absidă poligonală decroșată, cu cinci laturi. Absida altarului este acoperită cu boltă elipsoidală iar naosul are o boltă în arc frânt. Deasupra pronaosului se află turnul-clopotniță prevăzut cu o galerie deschisă cu câte două arcade semicirculare pe fiecare latură a sa, care se termină într-un coif alungit, înconjurat la bază de alte patru turnuri mai mici. Pereții exteriori au un brâu cioplit în lemn sub forma unei frânghii împletite, motiv ce apare și pe ancadramentele laterale ale ușii de la intrare. Pictura originală a fost afectată aproape în totalitate în urma modificărilor suferite de-a lungul timpului. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *