Meniu

joi, 19 ianuarie 2017

Biserica de lemn din Chichișa

Biserica de lemn "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Chichișa se află în localitatea omonimă din județul Sălaj și a fost înălțată în anul 1739.

Biserica de lemn din Chichișa, Sălaj

Construcția are un plan dreptunghiular, cu absidă pătrată, decroșată. Pereții (9,10/3,90 m) erau alcătuiți inițial din cinci bârne, însă în secolul al XVIII-lea au fost măriți prin adăugarea unui alt pronaos, cel vechi fiind înglobat naosului. Bolta semicilindrică a altarului este închisă într-un timpan, ce face legătura cu pereții printr-o suprafață plană. Ancadramentul ușii de intrare este ornamentat cu două borduri răsucite (frânghie), iar la bază are o rozetă. Lucrarea este atribuită meșterului Donca Dumitru. Pictura interioară și cea a icoanelor aparțin zugravului Ioan Pop din Românași și datează din 1797. Ușile împărătești sunt pictate de preotul Toader Faur în 1805.

De-a lungul vremii biserica suferă mai multe transformări, unele considerate a fi regretabile; astfel: în 1960 se înlocuiește șindrila acoperișului cu tablă, iar între anii 1976–1982 odată cu refacerea bolții semicilindrice a naosului, dispar picturile, acestea fiind înlocuite cu unele de calitate slabă. Singurul obiect păstrat din zestrea originară a bisericii este piciorul mesei altarului.

Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-B-05037.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *