Meniu

sâmbătă, 11 februarie 2017

Mănăstirea Bixad

Mănăstirea Bixad este o mănăstire română unită (greco-catolică) ce se află în localitatea omonimă din nord-estul județului Satu Mare. Mănăstirea Bixad este atestată documentar din 1689 ca mănăstire unită, în contextul înființării Bisericii Române Unite. Așezământul monahal aparținând „Ordinului Sfântul Vasile cel Mare” a fost una din principalele mănăstiri din Ardealul de Nord.
Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel”

Până la scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma în afara legii de către regimul comunist în anul 1948, aici a funcționat principala tipografie bisericească a Ordinului Bazilian. În 1948 călugării bazilieni au fost alungați din mănăstire, iar timp peste trei decenii, mănăstirea a rămas în paragină. Din 1981 până în 1988 au fost derulate mai multe lucrări de restaurare, sub îndrumarea Departamentului Cultelor. Fresca bisericii a fost lucrată între în anii 1988 și 1989. Clopotele și o icoană a Maicii Domnului, înstrăinate în 1954, au fost readuse la mănăstire.

Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din incinta mănăstirii se află pe noua listă a monumentelor istorice din România sub codul SM-II-a-B-05266.01.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *