Meniu

duminică, 5 februarie 2017

Mănăstirea Rohia

Mănăstirea „Sfânta Ana” - Rohia, este un lăcaș de cult ortodox situat în regiunea etno-culturală a „Țării Lăpușului”, în extremitatea sudică a județului Maramureș. Așezământul monahal se află la o distanță de aproximativ 50 km față de municipiul Baia Mare.

Mănăstirea Rohia - Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”

Mănăstirea a fost înființată în anul 1923, ctitorul acesteia fiind preotul Nicolae Gherman, din satul Rohia. Lăcașul de rugăciune de la poalele „Dealul Viei” a fost înălțat de preot în numele fiicei sale, Anuța, care a murit la vârsta de 10 ani.

Intrarea principală

Nicolae Gherman a construit în anul 1923 o bisericuță din piatră și cărămidă, de dimensiuni reduse, și o casă monahală. Trei ani mai târziu, în 1926, mănăstirea a fost sfințită de către episcopul Nicolae Ivan al Clujului.
Între anii 1965-2001 așezământul monahal își mărește considerabil patrimoniul; astfel:
★ În 1965 se construiește „Casa de stejar”;
★ „Casa stăreției” între anii 1969-1970;
★ Între 1973-1976 se înalță „Casa cu paraclis”, loc unde se găsește o valoroasă bibliotecă ce adăpostește 40.000 de volume de cărți de cult, reviste teologice și laice, literatură universală și românească, cărți de istorie, filozofie, ori lucrări juridice.
★ „Casa Poetului” se ridică într anii 1978-80. La parterul acesteia se află chilia în care a locuit Părintele Nicolae Steinhardt, monah la acea vreme a mănăstirii. Chilia a fost amenajată ca un mic muzeu ce păstrează lucrurile personale ale părintelui: mobilierul, manuscrise, cărți, icoane, tablouri;
★ În 1983 se construiește „Altarul de vară”;
★ „Poarta maramureșeană” în 1988;
★ Între 1989 și 1992 se construiește „Casa Albă”;
★ În 1996, vechea bisericuță este demolată, iar pe locul ei se construiește o noua biserică.
★ În anul 2001 se ridică biserica de lemn.

Biserica de lemn

Din 24 mai 1989 conducerea mănăstirii este încredințată tânărului stareț Justin Hodea originar din satul Rozavlea, Maramureș. Acesta este absolvent al Seminarului Teologic din Cluj-Napoca și al Facultății de Teologie "Andrei Șaguna” din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Biserica mare are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La subsolul acesteia se află biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, ce adăpostește ”Icoana Maicii Domnului”, făcătoare de minuni. Mănăstirea „Sfânta Ana” - Rohia se află sub oblăduirea canonică a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *