Meniu

Biserica de lemn din Rogoz

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Rogoz se află în localitatea omonimă din județul Maramureș, sat ce aparține orașului Târgu Lăpuș. Aceasta este datată în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Rogoz, Maramureș

Edificiul arhitectural a fost ridicat în anul 1663 după un tip de plan mai rar întâlnit în acea vreme la construirea bisericilor de lemn. Lăcașul de rugăciune are un pronaos poligonal, cu acces pe sud, naos dreptunghiular și absida altarului în retragere, poligonală, cu șapte laturi. Atât în interior cât și la exterior predomină decorațiunile cu motivul frânghiei. Ancadramentul ușii de intrare are un profil simplu dublat de încrustări cu motivul frânghiei și rozete. Turnul clopotniță (cu baza patrată) este întrerupt de încăperea clopotelor (un foișor deschis, în consolă, cu stâlpi și arcade),  acoperită de baza lărgită a fleșei ce are patru turnulețe în colțuri. Biserica de lemn din Rogoz este considerată a fi una dintre cele mai interesante și valoroase din Transilvania. Aceasta este monument istoric și se află pe lista patrimoniului mondial, sub egida UNESCO.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *