Meniu

miercuri, 12 aprilie 2017

Biserica de lemn din Vălenii Șomcutei

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Vălenii Șomcutei se află în localitatea omonimă din județul Maramureș, sat ce aparține orașului Șomcuta Mare. Aceasta datează din secolul al XVII-lea.

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Vălenii Șomcutei, Maramureș

Edificiul arhitectural reprezintă o construcție de dimensiuni reduse ce are în componență pronaos, naos, altar și un pridvor adăugat ulterior prin mutarea intrării în partea apuseană. Ancadramentul vechii intrări, decorat cu motive sculptate, a rămas în peretele sudic al pronaosului. Pereții au ca decor brâul în funie răsucită, iar consolele sunt tăiate în trepte. Ușile împărătești traforate, sunt decorate cu medalioane pictate, înconjurate cu modelul viței de vie.

Acoperișul de șindrilă este flancat de un turn cu foișor. În anul 1871, peste pictura veche realizată pe lemn, a fost aplicată o altă pictură, pe pânză. Din pictura pe pânză din naos și pronaos se mai păstrează doar câteva fragmente, au rămas însă, bine conservate, picturile din altar. Lăcașul de rugăciune se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *