Meniu

miercuri, 26 aprilie 2017

Biserica ”Sf. Nicolae” din Câinenii Mici

Biserica ”Sf. Nicolae” din Câinenii Mici se află pe Valea Oltului, în localitatea omonimă din județul Vâlcea. Aceasta datează din anul 1733 și se află pe lista monumentelor istorice din România.

Biserica ”Sf. Nicolae” din Câinenii Mici, județul Vâlcea

Edificiul arhitectural are un plan dreptunghiular alcătuit dintr-un pridvor deschis cu patru coloane rotunde și arcade în arc frânt, pronaos și naos cu tavane boltite și altar. Naosul (deasupra căruia se ridică turla) este despărțit de pronaos de un zid plin străpuns de o deschidere centrală și de două ferestre laterale. Ancadramentul ferestrelor și cel al ușii de intrare sunt de piatră sculptată cu motive vegetale. Exteriorul este decorat de un brâu format de un tor cuprins între două rânduri de zimți și dintr-un rând de firide alungite cu arc în acoladă (la registrul de jos). Constructorul acestei biserici este meșterul pietrar ”Atanasie” din Jiblea. Pictura interioară datează din anul 1758 și este atribuită zugravilor de biserici: ”Hristea”, ”Gherghe” și ”Magdalina” iar cea exterioară din 1846 și este realizată pe cheltuiala lui Neagoe Motoc și soției acestuia, Sânziana, de pictorul ”Ioniță”. Biserica este una dintre puținele lăcașuri de rugăciune din Muntenia construite și pictate după modelul celor moldovenești.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *