Meniu

vineri, 26 mai 2017

Biserica „Sf. Gheorghe” din Curtișoara

Biserica „Sfântul Gheorghe” se află în incinta Muzeul arhitecturii populare gorjene din orașul Bumbești-Jiu, sat Curtișoara. Aceasta a fost ridicată la începutul secolului XIX în cătunul Poiana.

Biserica „Sf. Gheorghe” din Curtișoara, județul Gorj (25 aprilie 2017)

Lăcașul de rugăciune este construit din lemn de stejar pe o fundație de piatră, în formă de navă, cu pridvor din zidărie sprijinit pe patru stâlpi cu trei arce, pronaos, naos şi altar. Absida altarului este pentagonală, fiind prevăzută cu două nişe laterale, reprezentând priscomidia şi diaconicul. Altarul este despărţit de naos printr-o catapeteasmă din lemn de stejar, ornată cu icoane în tempera datând din 1835-1845. Turla se înalță deasupra pronaosului şi este acoperită cu şiţă din lemn de brad. Între anii 1923-1924 aceasta suferă modificări majore; astfel este refăcut acoperişul şi turnul-clopotniţă (primind noi învelitori de şindrilă) și se tencuiește interiorul şi exteriorul. Pictura de pe frontonul navei (o frescă ce îl reprezentă pe Sfântul Gheorghe omorând un balaur) a fost realizată de către Gh. Iancovescu, fost ucenic al lui Iosif Keber - mare specialist în restaurarea picturilor bisericești.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *