Meniu

marți, 16 mai 2017

Biserica „Sf. Voievozi” din Baia de Aramă

Biserica „Sf. Voievozi” a Mănăstirii Baia de Aramă se află în orașul omonim din județul Mehedinți. Din întregul schit se mai păstrează doar biserica și stăreția, devenită, după secularizare averilor mănăstirești din timpul lui Cuza, casa preotului. Aşezământul monahal şi-a început activitatea încă din anul 1703 funcţionând ca schit închinat Mănăstirii Hilandar de la Muntele Athos.

Biserica „Sfinții Voievozi” a Mănăstirii Baia de Aramă

Biserica „Sf. Voievozi” a fost ridicată, între anii 1699-1703, din cărămidă și bucăți de zgură de la topitoriile minelor de aramă din zonă Lăcașul de rugăciune are un plan de tip trilobat, cu absidele poligonale la exterior, pridvor sprijinit pe coloane în arcade, pronaos dreptunghiular (deasupra căruia se află turnul clopotniță), naos cu abside semicirculare și altar boltit cu o semicalotă. Despărțirea altarului de naos se face printr-o catapeteasmă sculptată în lemn de tei, în stil brâncovenesc. Fațadele sunt tencuite în alb și au în partea superioară, sub cornișă, un brâu de cărămizi dispuse în zimți de fierăstrău. Pictura interioară este originală și se păstrează integral.

Edificiul arhitectural este ctitoria lui Milco Băiaşul, vătaful minerilor din Baia de Aramă şi a Marelui Ban al Craiovei, Cornea Brăiloiu, rudă a lui Constantin Brâncoveanu, care va sprijini lucrarea în numele domnitorului. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *