Meniu

joi, 18 mai 2017

Mănăstirea Polovragi

Mănăstirea Polovragi este un așezământ monahal aflat în apropierea Cheilor Oltețului (ce despart Munții Parângului și Munții Căpățânii), la marginea localității Polovragi din județul Gorj. Aceasta datează din  secolul al XVI-lea și a fost ctitorită astfel; de Radu Comisul și Pătru Spătarul  în 1505, în timpul domnitorului Radu cel Mare; de Danciu Pârâianu, fiul lui Hamza în 1645 și de Constantin Brâncoveanu, domnitorul Țării Românești (1688-1714).

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a mănăstirii Polovragi

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este zidită in stil bizantin, după un plan trilobat cu abside laterale, cu pridvor, pronaos, naos și altar. Turla, cu firide largi ornamentate în partea superioară, este de formă poligonală. Pridvorul, în stil brâncovenesc, susținut de opt coloane din piatră, adăpostește mormântul surorii lui Brâncoveanu. Catapeteasma din lemn de tei este bogat ornamentată cu împletituri florale. Pictura (bizantină), executată în frescă, a fost realizată în timpul domnitorului Constantin Brancoveanu de către meșterii zugravi Andrei Constantinos, Gheorghe Istrate și Ranite, primii elevi de la Școala Brâncovenească a Mănăstirii Hurezi.

Biserica bolniță „Sfântul Nicolae” a mănăstirii Polovragi

Bolnița mănăstirii Polovragi cu hramul „Sfântul Nicolae” a fost construită în  anul 1736 și este ctitoria egumenului mănăstirii din acea vreme, Lavrenție. Biserica a fost ridicată după un plan rectangular, tricompartimentată, cu pronaos boltit semicilindric, naos și cu altar semicircular la interior și pentagonal la exterior. Turnul are un plan pătrat și este etajat. Intrarea în lăcașul de rugăciune se face pe latura vestică. Pictura datează din anul 1738 și este atribuită meșterilor zugravi  Ioan și Gheorghe, așa cum ne spune o inscripție de la proscomidiar.

Ansamblul mănăstirii Polovragi (biserica, bolnița, stăreția, turnul-clopotniță) se află pe noua listă a monumentelor istorice din județul Gorj (cod: GJ-II-a-A-09356).


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *