Meniu

Schitul Crasna

Schitul Crasna este o mănăstire de călugări așezată la poalele munților Parâng, în satul Crasna-Ungureni din județul Gorj. Edificiul arhitectural datează din anul 1636.

Schitul Crasna, județul Gorj

Mănăstirea este ctitoria proprietarului satului Crasna, Dumitru Filișanul, nepotul marelui ban al Olteniei, Dobromir, văr cu Doamna Stanca, soția lui Mihai Viteazul, domnul Țării Românești între 1593 și 1600.

Biserica ”Sfântul Nicolae” - Schitul Crasna

Biserica de tip bizantin, cu pridvor închis și o singură turlă octogonală așezată pe o bază pătrată deasupra naosului, are pereții văruiți în alb și înconjurați de două brâuri: unul de cărămidă aflat imediat sub streașină și altul, mai jos, suprapus cu arcuri și coloane. Catapeteasma are o sculptură ornamentală în lemn și este poleită cu foiță de aur. Pictura interioară este atribuită lui Grigorie zugravul și fiul său Ioan și a fost realizată între anii 1756-1757. Sub Crucea de la Răstignire se află portretele lui Matei Basarab voievod și a lui Ștefan, mitropolitul Țării Românești, lucrare considerată a fi o capodoperă a picturii românești. Aceasta a fost realizată în perioada dintre anii 1648-1654. Ansamblul schitului Crasna se află pe lista monumentelor istorice din județul Gorj.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *