Meniu

duminică, 2 iulie 2017

Mănăstirea Humor

Mănăstirea Humor este o un așezământ monahal aflat în satul Mănăstirea Humorului din județul Suceava. Aceasta a fost construită în anul 1530 de către marele logofăt Toader Bubuiog. Ansamblul mănăstiresc (biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Gheorghe”, ruinele caselor mănăstirești, turnul-clopotniță și turnul lui Vasile Lupu) a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Suceava în anul 2015.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Gheorghe” a mănăstirii Humor

Biserica a fost ridicată după în plan triconc, cu abside laterale, dar fără turle. Construită în stilul moldovenesc, acest lăcaș de rugăciune prezintă mai multe trăsături distinctive care o deosebesc de bisericile înălțate în timpul domnitorului Ștefan cel Mare; astfel: lipsa turlei de deasupra naosului, pridvorul deschis și a tainiței (spațiu nou suprapus încăperii mormintelor). Soclul edificiului este realizat din bucăți mari de piatră cioplită, iar cele trei abside sunt decorate cu firide alungite. Acoperișul, învelit cu șiță de brad, este înalt, cu rupere în pantă, se prelungește deasupra absidelor și formează o streașină largă. Interiorul este împărțit în cinci încăperi: pridvorul, pronaosul, gropnița, naosul și altarul. Biserica Mănăstirii Humor a fost împodobită, atât în exterior cât și în interior, cu picturi în frescă, de tonalitate cromatică, predominând nuanțe de roșu, culoare specifică acestei biserici.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus în anul 1993 biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii Humor pe lista patrimoniului cultural mondial.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *