Meniu

sâmbătă, 1 iulie 2017

Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea Voroneț este un așezământ monahal medieval aflat în satul Voroneț, astăzi cartier al orașului Gura Humorului. Mănăstirea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. Biserica mănăstirii a fost ridicată în anul 1488 și face parte din patrimoniul cultural mondial, sub egida UNESCO.

Biserica ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a mănăstirii Voroneț

Edificiul arhitectural a fost construit după un plan trilobat, având turla cu boltă moldovenească pe naos. În anul 1547 mitropolitul Grigore Roșca, văr al lui Petru Rareș a inițiat adăugarea unui pridvor închis. Unicitatea lăcașului de rugăciune este dată atât de pictarea zidurilor exterioare, din temelie până în streașină, cât și de zidul de vest al pridvorului care este un perete plin fără nici o deschidere.

Pictura interioară a bisericii datează din anul 1496 și reprezintă scene biblice, unele cu vădit caracter de monumentalitate. Pictura exterioară (datată din timpul domniei lui Petru Rareș) este considreată drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești, cu fresce viu colorate în care predomină verdele și albastrul. Fațada de vest este pictată cu scena Judecații de Apoi. Mănăstirea Voroneț, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, se află pe lista monumentelor istorice din județul Suceava.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *