Meniu

marți, 1 august 2017

Muzeul „Ciprian Porumbescu” din Stupca

Casa memorială „Ciprian Porumbescu” este un muzeu memorial înființat într-o anexă originală a fostei case parohiale din Stupca, astăzi satul Ciprian Porumbescu din județul Suceava. Edificiul arhitectural se află pe lista monumentelor istorice din județul Suceava.

Casa memorială „Ciprian Porumbescu” din Stupca

În anul 1865, preotul Iraclie Porumbescu, tatăl compozitorului, a fost numit preot paroh în satul Stupca, prilej cu care primește o casă parohială. Clădirea era construită din lemn și avea patru încăperi mari, despărțite de o tindă și având în față un cerdac. Pe lângă aceasta, mai exista o căsuță cu două încăperi, într-una din ele fiind bucătăria, iar în cealaltă cancelaria parohială. Astăzi se mai păstrează doar clădirea mică (ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea), loc unde este amenajat muzeul memorial. Casa este construită din lemn și are două odăi, un hol și o prispă. În cele două camere a fost organizată o expoziție ce prezintă câteva obiecte ce au aparținut familiei Porumbescu, printre care și pianul surorii compozitorului, Mărioara Rațiu-Porumbescu.

Muzeul „Ciprian Porumbescu” din Stupca

În anul 1971, în fostul conac al boierului Dimitrie Costin, o clădire impozantă (secolul XVIII) aflată în apropierea casei memoriale, a fost inaugurat muzeul Ciprian Porumbescu. Acesta adăposteşte o expoziţie documentară cu obiecte ce au aparținut marelui compozitor român; astfel: un pian, un violoncel, bagheta de dirijor, husa viorii, albumul votiv oferit de Ciprian iubitei sale Berta Gorgon, piese de mobilier, fotografii, afişe de epocă și mai multe piese de numismatică și filatelie.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *