Meniu

sâmbătă, 26 august 2017

Mănăstirea franciscană din Baia de Criș

Mănăstirea franciscană din Baia de Criș a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIV-lea. Ansamblul arhitectural are în componență două obiective: biserica romano-catolică și curtea interioară (claustru), amândouă aflate pe lista monumentelor istorice din județul Hunedoara.

Biserica mănăstirii franciscane din Baia de Criș, județul Hunedoara

Biserica a fost construită din piatră și cărămidă, cu ziduri sprijinite de pilaștrii masivi și ferestre înalte, gotice, prevăzute cu rozete. La sfârșitul secolului al XVI-lea lăcașul de cult a fost mistuit de flăcări rămânând timp de aproape 200 de ani fără acoperiș, pradă degradării. În această perioadă s-a prăbușit bolta gotică și s-a distrus pictura interioară și mobilierul medieval.

Interiorul bisericii

În 1772 se reînființează mănăstirea urmând ca între anii 1770-1776 să fie restaurată biserica. Bolta din forma sa originală gotică (ogivală), a primit o formă nouă, rotundă, păstrând linia arhitecturală din perioada stilului baroc. În același stil baroc a fost construit și marele altar principal, înlocuit însă în 1860 de actualul altar neogotic. Fresca interioară datează din anul 1898, atunci s-au executat pe bolta bisericii cele trei tablouri care reprezintă: Sfânta Treime, Maica Domnului și Sfântul Ioan de Capistrano. Biserica mănăstirii este considerată a fi cea mai impunătoare clădire medievală gotică de pe valea Crișului Alb.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *