Meniu

vineri, 29 septembrie 2017

Biserica „Sf. Treime - Sf. Nicolae” din Istria

Biserica „Sfânta Treime - Sfântul Nicolae” din Istria, cunoscută și sub denumirea de ”Biserica Îngropată”, se află satului Istria din județul Constanța, o aşezare dobrogeană populată încă din cele mai vechi timpuri, de greci, români, turci şi bulgari. Aceasta datează de la mijlocul secolului XIX.

Biserica „Sfânta Treime - Sfântul Nicolae” din Istria, județul Constanța

Biserica Îngropată, o îmbinare între stilurile creştin şi oriental, a fost ridicată în anul 1857, atunci când locuitorii bulgari din satul Istria au primit aprobarea paşei pentru a construi o biserică de rit ortodox. Turcii au încercat cu tot dinadinsul să ascundă faptul că în sat erau şi creştini; astfel, lăcaşul de rugăciune a putut fi construit doar cu condiția de a respeca anumite reguli impuse de aceștia, şi anume: biserica să nu fie mai înaltă decât geamia din sat, să nu aibă turle sau picturi, iar forma exterioară nu trebuia să indice că acolo există un lăcaş de cult.
Respectând toate acestea, obștea bulgară a înălțat o biserică scufundată aproape un metru în pământ, fără turle și picturi, sprijinită pe contraforţi masivi, asemănători celor a unei cetăți. În lipsa turlei meșterii acestui edificiu au introdus în ziduri 52 de vechi amfore pentru a da rezonanţă cântărilor bisericeşti. Piatră necesară construcţiei a fost adusă din cetatea antică Histria, încă dinainte că această să fie descoperită.

Biserica din Istria

În curtea interioară a bisericii se află un mic muzeu de artă bisericească, cu exponate extrem de valoroase; printre care câteva cărți vechi, straie bisericești, pietre funerare și icoane. Prin construcția sa unică, biserica din Istria se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *