Meniu

marți, 26 septembrie 2017

Mănăstirea Saon

Mănăstirea Saon este un aşezământ monahal aflat printre dealurile cu vii ale Dobrogei, în apropierea satului Niculițel din judeţul Tulcea. Mănăstirea a luat fiinţă sub stăpânirea otomană în anul 1846, odată cu plecarea unor călugări de la Mănăstirea Celic-Dere. Aceşti călugări au ridicat aici un schit ca metoc al Mănăstirii Celic-Dere, compus din câteva chilii din chirpici şi un paraclis.

Biserica veche de lemn cu hramul "Înălţarea Domnului"

În 1846 a fost ridicată din lemn, nuiele împletite și pământ biserica veche ce poartă hramul ”Înălțarea Domnului”. Din aceeși perioadă se mai păstrează și un corp de chilii. Un eveniment important în istoria așezământului monahal a avut loc în perioada starețului Filimon (1889-1905) când întreg schitul a fost afectat de un incendiu, biserica veche a mănăstirii scăpând miraculos.

Biserica nouă de zid cu hramul ”Acoperământul Maicii Domnului”

În anul 1909 schitul intră sub jurisdicția Mănăstirii Cocoș, an în care încep lucrările la noua biserică a mănăstirii, ce poartă hramul ”Acoperământul Maicii Domnului”, a cărei construcție a durat până după primul război mondial. În anul 1959 schitul este desfiițat urmând ca în 1972 complexul monahal să fie redeschis ca metoc al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos.

Moară de vânt aflată în incinta mănăstirii

Din anul 1990 Saonul a redevenit mănăstire de sine stătătoare. Ansamblul mănăstiresc se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *