Meniu

marți, 17 octombrie 2017

Casa memorială Iuliu Maniu

Casa memorială „Iuliu Maniu” se află în satul Bădăcin din județul Sălaj. Aici, în anul 1873, s-a născut Iuliu Maniu, fost politician român, deputat de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de trei ori prim-ministru al României, președinte al Partidului Național-Țărănesc și fost membru de onoare al Academiei Române.

Casa memorială „Iuliu Maniu” din satul Bădăcin, județul Sălaj

Clădirea a fost ridicată în anul 1865 de către Ioan Maniu, fost jurist român transilvănean, tatăl lui Iuliu Maniu și de Clara Maniu (președinta Reuniunii Femeilor Române Sălăjene), mama acestuia. Opozant al regimului Antonescu apoi a instalării guvernului Groza de la 6 martie 1945, Iuliu Maniu a obținut, alături de PNȚ, o victorie zdrobitoare în alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate eliminate însă printr-un fals de comuniști. Un an mai târziu, printr-un alt fals (Înscenarea de la Tămădău), autoritățile comuniste oferă mai multor fruntași ai PNȚ-ului ocazia de a fugi în străinătate. În ziua plecării (14 iulie 1947) de pe aerodromul de la Tămădău, comuniștii îi arestează pe ”fugari”, iar Iuliu Maniu, printr-o sentință definitivă este condamnat la închisoare pe viață. În primă fază este trimis la penitenciarul din Galați, apoi, în august 1951 este transferat la Sighet, acolo unde, la 5 februarie 1953, se stinge din viață.


Marele om politic și-a lăsat casa părintească moștenire Bisericii Române Unite cu Roma, aceasta urmând a fi confiscată de autoritățile comuniste în anul 1947 și folosită ca depozit pentru îngrășăminte agricole. Reabilitarea lui Iuliu Maniu s-a făcut deabia în anul 1998, atunci când Curtea Supremă de Justiție a României a dispus înlăturarea „pedepsei complementare a confiscării averii”. Casa lui Iuliu Maniu de la Bădăcin se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *