Meniu

duminică, 8 octombrie 2017

Catedrala Sf. Vineri din Zalău

Catedrala ”Sfânta Vineri” este un lăcaș de cult ortodox aflat în municipiul Zalău, județul Sălaj. Biserica a fost ridicată la inițiativa preotului Ioan Ghiurco. Proiect al arhitecților Doina și Mircea Nejur, construcția edificiului a debutat în august 1990.

Catedrala ”Sfânta Vineri” din Zalău

Biserica a fost construită după un plan în formă de cruce greacă înscrisă (lungime, lățime și înălțime, egale), formă specifică arhitecturii Bisericii Răsăritene; cu altar, naos acoperit de o cupolă imensă și pronaos. Sculptat în lemn de stejar, iconostasul este opera meșterului lemnar Mircea Vasile din Sighetu Marmației. Fresca interioară a fost executată de pictorul Petru Botezatu.


Curtea interioară a bisericii găzduiește câteva spații muzeale cu exponate (icoane pe sticlă şi lemn, cărţi bisericeşti vechi) ce fac parte din patrimoniul cultural național al României și un monument al eroilor (50 m înălțime). Biserica ”Sf. Vineri” din Zalău este o replică în miniatură a Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul, cunoscută sub denumirea de Hagia Sophia.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *