Meniu

vineri, 13 octombrie 2017

Cetatea Ardud

Cetatea Ardud (Cetatea Károlyi) este o fortăreață construită în secolul al  XV-lea de către Bartolomeu Drágfy, viitor voievod al Transilvaniei. Aceasta este situată la interferența zonei colinare a Codrului cu Câmpia Someșană, la 18 km de Satu Mare, în orașul Ardud. Legenda spune că fortificația din piatră a fost ridicată pe ruinele unei vechi cetăți (dacice) prevăzută să adăpostească în jur de 1500 de soldați.

Cetatea Ardud

Ardudul, alături de întregul său domeniu din zona Codru, a ajuns în posesia urmașilor voievodului maramureșan Dragoș la sfârșitul secolului al XIV-lea. Familia de moșieri a primit permisiunea regală de a construi aici (în 1444, și mai apoi în 1456) un castel. Construcția fortificației a fost începută însă abia în 1486, sub directa coordonare a lui Bartolomeu Drágfy, voievod al Transilvaniei între anii 1493-1498.

Interiorul cetății (în plan apropiat statuia lui Bartolomeu Drágfy)

Edificiul arhitectural a fost construit după un plan poligonal cu bastioane de colț, la acea vreme una dintre cele mai puternice fortificații seniorale din nordul Transilvaniei. Pe locul acestei impunătoare fortărețe nobilul Alexandru Károlyi a construit în anul 1730 un castel. Astăzi din vechiul castel se mai păstrează doar unul dintre turnuri, refăcut în anul 1896, în stil neogotic. Ruinele Cetății Ardud (Károlyi) se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *