Meniu

luni, 2 octombrie 2017

Geamia lui Ali Gazi-Pașă din Babadag

Geamia lui Ali Gazi-Pașă, considerată a fi cel mai vechi monument de artă și arhitectură religioasă musulmană din România, se află în centrul oraşului Babadag din județul Tulcea. Cunoscută ca Moscheea Babadag, acest edificiu medieval a fost ridicat  la începutul secolului al XVII-lea de către Ali Gazi-Pașă, general de corp de armată otomană.

Geamia lui Ali Gazi-Pasă din Babadag, județul Tulcea

Geamia din Babadag a fost ridicată în anul 1609, după un plan dreptunghiular, din piatră făţuită, cu un pridvor pe arcade şi un minaret cu o înălțime de 21 m. Cercetările arheologice efectuate în curtea geamiei între anii 1994-1996 au scos la iveală vestigiilor unui han (caravanserai) de mari dimensiuni, care a funcţionat până în anul 1771, atunci când Babadagul a fost ruinat în întregime în urmă asediului trupelor ruseşti odată cu iscarea conflictului ruso-austro-turc.

În curtea moscheii se află o mică clădire de formă hexagonală, construită în secolul XVII, care adăpostește mormântul lui Ali Gazi-Pașă. Geamia din Babadag, aflată pe lista monumentelor istorice din județul Tulcea, găzduieşte și câteva colecţii decorative de artă orientală.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *