Meniu

marți, 3 octombrie 2017

Geamia Sultanului Mahmut din Hârșova

Geamia Sultanului Mahmut, monument istoric reprezentativ pentru spaţiul etnocultural dobrogean, se află în localitatea Hârșova, județul Constanța. Caracteristic acestui edificiu arhitectural, este minaretul, care defapt îi și marchează apartenența la religia musulmană.

Geamia Sultanului Mahmut din Hârșova, județul Constanța

Geamia a fost construită la începutul secolului al XIX-lea (1812), în timpul sultanului Mahmut al II-lea (în turca otomană: محمود ثانى), născut la palatul Topkapi, din Constantinopol, fiind fiul sultanului Abdulhamid I. Acesta a domnit ca sultan al Imperiului Otoman din 1808 și până în 1839. Perioada domniei lui a rămas în istorie datorită reformelor administrative, fiscale și militare, care au culminat cu Decretul Tanzimatului aplicat de fiii săi Abdülmecid I și Abdülaziz I. Mama sultanului, despre care s-a zvonit că ar fi verișoară cu soția lui Napoleon, Josephine, era Valide Naksh-i-Dil Haseki.

Castrul roman Carsium

În apropierea geamiei se află Cetatea Carsium întemeiată de împăratul roman Marcus Ulpius Nerva Traianus (Traian - împărat roman din dinastia Antoninilor), pe locul unei așezări dace.

Ruinele Cetății Carsium

Cetatea romană şi romano-bizantină Carsium s-a construit, probabil, peste o fortificaţie getică, încă din a doua jumătate a secolului I p. Chr. La începutul secolului al II-lea p. Chr., în timpul războaielor dacice, în anul 103 p. Chr., împăratul Traian întăreşte fortificaţia cu ziduri din piatră, urmând ca în secolul X, bizantinii să construiască aici o cetate.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *