Meniu

joi, 14 decembrie 2017

Mănăstirea Lupșa

Mănăstirea Lupșa este una din cele mai vechi așezări monahale de pe Valea Arieșului, întemeiată cu rol duhovnicesc pentru satele din apropiere, de calugării ce sihăstreau în Țara Moților.

Mănăstirea Lupșa

Pe la mijlocul secolului XVIII mănăstirea era păstorită de egumenul Procopie și avea doar câțiva calugari, viață monahală ce va dura pană la 1820, atunci când, din cauza presiunilor antiortodoxe, mănăstirea a fost desființată iar calugarii au fost alungați de autoritățile habsburgice și reînființată, la cererea credincioșilor, deabia în anul 1992.

Biserica de lemn „Sfântul Mare Ierarh Nicolae” a Mănăstirii Lupșa

În incinta mănăstirii se află o biserică de lemn (monument istoric) cu hramul „Sfântul Mare Ierarh Nicolae”, ctitorită în secolului al XV-lea de jupân Stanislav, un cunoscut boier din familia cneazului Cândea de Lupșa. Biserica a fost construită din lemn de stejar, în formă de navă, inițial doar cu altar și naos. La sfârșitul secolului al XVII-lea bolțile sunt înlocuite cu tavane drepte (acestea primind un decor asemănător tavanelor casetate ale bisericilor reformate), iar în anul 1810, bisericii i se adaugă pronaosul și turnul-clopotniță.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *