Meniu

vineri, 1 decembrie 2017

Monumentul „Proclamației de la Padeș”

Monumentul „Proclamației de la Padeș” este un edificiu arhitectural aflat în satul Padeș din județul Gorj. Aceasta rememorează începutul Revoluției de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu. Monumentul a fost ridicat în prima jumătate a secolului al XX-lea, la poalele Munților Vâlcan, în locul numit Câmpia Soarelui.

Monumentul „Proclamației de la Padeș” 

Construit din piatră de granit, în formă piramidală, cu o pantă foarte abruptă, monumentul are o înălțime de 9,5 m și este opera cunoscutului arhitect State Baloșin. În vârful acestuia se află un altar cu patru laturi, acoperit de o troiţă ce simbolizează o făclie. Pe fiecare din laturile altarului se află câte un basorelief în bronz; astfel: Tudor Vladimirescu flancat de stemele Valahiei (vulturul) şi Olteniei (leul), Adunarea de la Padeş, jurământul de supunere al boierilor adresat lui Tudor şi textul proclamaţiei.

Basorelieful (în bronz) care îl reprezintă pe Tudor Vladimirescu flancat de stemele Tării Românești și Olteniei

Locul amplasării monumentului (Câmpia Soarelui) nu a fost ales întâmplător, aici, la 23 ianuarie 1821, Tudor Vladimirescu a citit Proclamația ce îndemna poporul la luptă împotriva domniei fanariote și a influenței Imperiului Otoman. Opera de arhitectură destinată să perpetueze amintirea „Proclamației de la Padeș” se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *