Meniu

vineri, 11 mai 2018

Biserica de lemn din Frâncenii Boiului

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Frâncenii Boiului este situată în sud-estul județului Maramureș, în zona etnografică a Țării Chioarului, vechi leagăn de cultură și civilizație, păstrător de tradiție și frumos. Aceasta a fost ridicată la mijlocul secolului al XVIII-lea (în anul 1752) și face parte din patrimoniul cultural creștin al României.

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Frâncenii Boiului

Lăcașul de rugăciune a fost construit după un plan dreptunghiular, păstrând linia arhitecturală a bisericilor de lemn maramureșene. Biserica este acoperită cu învelitoare de șiță și are în componență un pridvor (pe două laturi), pronaos, naos și altar. Deasupra pronaosului se înalță turnul clopotniță. Acesta este întrerupt de un foișor sprijinit pe stâlpi cu arcade, acoperit de baza lărgită a unei fleșe zvelte.


Indiferența autorităților locale și credincioșilor așezării a făcut ca această bijuterie arhitecturală (monument istoric) să se stingă încet, încet.. Odată cu deteriorarea acoperișului, pictura interioară s-a distrus aproape în totalitate...iar lemnul (grinzile sculptate, ancadramentele ușilor, ferestrele, stâlpii) se pare că, în curând, va avea același destin.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *