Meniu

joi, 21 iunie 2018

Casa natală a poetului Lucian Blaga

Casa natală a poetului Lucian Blaga se află pe Ulița Veche din satul Lancrăm, județul Alba. Aceasta datează din secolul al XIX-lea și este locul în care pe data de 9 mai 1895, marele dramaturg român a văzut pentru prima oară lumina zilei.


Ana și Izidor Blaga, părinții poetului, au moștenit casa din Lancrăm (bucătăria de vară și șura) în 1870, de la "moș Simion", preotul satului. În anul 1908, după moartea tatălui poetului, casa a fost vândută în mai multe rânduri, urmând ca în 1989 să fie răscumpărată de statul român, nu înainte însă de demararea lucrărilor de reconstituire făcute la inițiativa Leliei Rugescu, nepoata lui Lucian Blaga. Edificiul arhitectural adăpostește mai multe obiecte vechi de mobilier, tablouri, documente, manuscrise, fotografii de familie, un cuptor de lut, ulcioare, ștergare și obiecte de îmbrăcăminte ce au aparținut poetului.


În fiecare an, la începutul lunii mai, la casa natală a poetului se organizează Festivalului Internațional "Lucian Blaga", manifestare culturală ce reunește personalități marcante (români și străini) din domeniul literaturii, istoriei, filosofiei, teatrului și muzicii.



Casa natală a poetului Lucian Blaga se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *