Meniu

luni, 18 iunie 2018

Catedrala romano-catolică din Alba Iulia

Catedrala romano-catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia este cel mai vechi și mai valoros monument de arhitectură romanică și gotică din Transilvania. Aceasta datează de la începutul secolului al XI-lea, odată cu întemeierea Episcopiei Transilvaniei de către regele Ștefan I al Ungariei, primul rege creștin al maghiarilor, membru al Casei Arpadienei.

Catedrala romano-catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia

Construcția lăcașului de cult a început în anul 1004, umând ca la mijlocul secolului următor să fie ridicate navele transversale. După distrugerile suferite în urma invaziei tătare din 1242, catedrala a fost reconstruită (între anii 1246-1291) în stil romanic cu elemente specifice goticului cistercian. Edificiul arhitectural găzduiește sarcofagul lui Iancu de Hunedoara și pe cel al fiului său, Ladislau de Hunedoara, dar și pe cele ale reginei Izabella și al lui Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei și rege al Ungariei.

Vedere de ansamblu

Până în perioada interbelică biserica a servit drept catedrală a Episcopiei Transilvaniei, urmând ca odată cu semnarea convenției între statul român și papă, aceasta să servească drept catedrală a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia. Catedrala ”Sfântul Mihail” se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *