Meniu

sâmbătă, 23 iunie 2018

Cetatea Aiudului

Cetatea Aiudului este una din cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania. Aceasta a fost ridicată în secolul al XIV-lea, deasupra unei vechi așezări daco-romane. Zidul de incintă fortificat înconjoară două biserici, una evanghelică și cealaltă reformat-calvină.

Cetatea Aiudului (detaliu)

Cetatea a primit forma actuală (plan poligonal neregulat) în secolele  XVI-XVII, atunci când zidurile au fost extinse. Zidurile au fost construite din piatră brută, cu  nouă turnuri destinate mai multor bresle meșteșugărești; astfel: Turnul măcelarilor, Turnul croitorilor, Turnul cizmarilor, Turnul blănarilor, Turnul dogarilor, Turnul olarilor, Turnul Kalendas, Turnul lăcătușilor-fierarilor și Turnul Porții. La nivelele superioare ale turnurilor (legate între ele prin drumul de strajă) se putea ajunge prin interior, pe scări de lemn.

Biserica reformată calvină

În curtea interioară a cetății se află două biserici: biserica reformat-calvină ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea, în stil gotic târziu, de tip hală cu trei nave, cu absida poligonală și turn pe vest și biserica evanghelică-luterană, construită în a doua jumătate a secolului XIX.

Zid de incintă

Palatul Voievodal (sec.XVI-XVII) care a aparținut principelul ardelean Gabriel Bethlen adăpostește Muzeul de Istorie din Aiud. Cetatea se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *