Meniu

duminică, 8 iulie 2018

Castelul Károlyi din Carei

Castelul Károlyi din Carei (supranumit “Peleşul Transilvaniei”) este un important monument (de patrimoniu) ridicat între anii 1892-1894, după planurile arhitectului Arthur Meinigla. Acesta a fost construit la inițiativa și cu sprijinul financiar al familiei nobiliare Károlyi.

Castelul Károlyi din Carei

Înițial, pe locul actualului castel, în anul 1482, a fost construită o casă, aceasta urmând ca în 1592 să fie transformată în cetate (cu ziduri de apărare, șanțuri și bastioane), având ca principal scop protejarea populației împotriva atacurilor turce. În anul 1794 cetatea este dărâmată, în locul ei urmând a fi ridicat în stil baroc actualul castel, reședință a nobililor Kàroly. Între anii 1894-1896, la iniţiativa lui Ştefan Károlyi, castelul se reface în stil eclectic, cu aspectul unui palat cavaleresc medieval. Acesta păstrează aproape în totalitate structura de zid a vechiului castel baroc, la care se mai adaugă câteva turnuri. Odată cu lucrările de restaurare a fost acoperită și curtea interioară în vederea utilizării acestui spațiu ca hol de primire. Întreaga clădire este împrejmuită de un parc dendrologic ce înglobează o gamă diversă de flori și ierburi, la care se adaugă peste 200 de specii de arbori şi arbusti exotici şi autohtoni.


Începând cu anul 1985, castelul găzduieşte o expoziție muzeală de interioare istorice unde sunt expuse obiecte de ceramică pictată, unelte agricole, arme, un mormânt de înhumație din cultura Otomani; precum și mai multe specii de plante și animale fosilizate (mamifere, păsări, moluște) descoperite în împrejurimile Careiului. Castelul Károlyi din Carei se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *