Meniu

joi, 16 iulie 2015

Biserica evanghelică fortificată din Hărman

Biserica fortificată din Hărman (județul Brașov) este un lăcaș de cult evanghelic, înălțat secolul al XII-lea, pe locul unei foste bazilici romane.

Biserica evanghelică din Hărman (vezi sursa)
Lăcașul de cult păstrează mai multe elemente arhitecturale ale fostei bazilici cu trei nave. Interiorul bisericii are multe elemente disparate; printre care ferestrele cu patru lobi traforați de deasupra celor în arc frânt. Corul păstrează bolta inițială în cruce, iar absida o semicalotă. Portalul principal este realizat în stil gotic și se află pe fațada vestică iar de-o parte și de alta a sunt două turnuri care adăpostesc scările în spirală ce duc la tribune. Turnul-clopotniță (cu cinci niveluri) se prezintă ca un portic boltit în cruce.

 De-a lungul timpului întreg ansamblul suferă mai multe transformări; astfel:
• În secolul al XV-lea capela nordică (boltită în leagăn) a fost transformată în sacristie.
• În urma unui incendiu de la mijlocul al XVI-lea, nava centrală a fost boltită și arcul triumfal semicircular transformat în arc frânt.
• Zidurile de fortificație s-au construit în secolul al XV-lea: cel exterior, mai scund, cu o înălțime de doar 4,5 metri, menit să apere baza incintei și stabilea limita șanțului cu apă care înconjura cetatea; zidul interior, înalt de 12 metri, prevăzut cu șapte turnuri; și cel de-al treielea (care încercuia șanțul cu apă) care astăzi nu mai există.Încinta era acoperită cu un drum de strajă ce lega turnurile.
• În secolul al XVII-lea a fost ridicată clădirea cu gangul ce facilitează accesul în curtea interioară.

Ansamblul arhitectural se află pe lista monumentelor istorice din România sub codul LMI BV-II-a-A-11715.

Vola.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *