Meniu

joi, 7 iunie 2018

Biserica de lemn din Alun, Hunedoara

În extremitatea vestică a județului Hunedoara, în satul Alun, pe vârful unei coline acoperită abundent de iarbă și flori, se află vechea biseri­că de lemn a satului. Aceasta a fost construită în secolul XVII și are hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Biserica de lemn din Alun, Hunedoara (foto: 3 mai 2018)

Conform tradiției locale, biserica a fost adusă aici de­mult (la începutul secolului al XVIII-lea), cu căruţele, dintr-un sat vecin. Era doar jumătate, însă era pictată. Pentru că era neîncăpătoare pentru comunitatea de credincioși din Alun, aceștia i-au adăugat un pronaos în care au prins și o cruce (anterior aceasta fiind înafara bisericii) considerată unicat în întreg ţinut al pădurenilor. Crucea, o adevărată capodoperă sculp­turală de mari dimensiuni, are o pi­sanie scrisă în limba slavonă, însă greu de descifrat.

Vedere laterală (foto: 3 mai 2018)

Biserica a fost ridicată după un plan dreptunghiular, cu pronaos, naos și altar. Deasupra pronaosului se înalță un turn-clopotniță scund, acoperit de baza lărgită a fleșei. Pictura interioară este atribuită zugravului de biserici Ioan din Ardeu, nume păstrat pe o icoană a ”Mai­cii Dom­nului”. În ciuda vechimii și intemperiilor, scenele pictate mai sunt încă vizibile pe alocuri. Lăcașul de rugăciune este un monument istoric aflat în patrimoniul cultural creștin al României.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *