Meniu

duminică, 3 iunie 2018

Biserica ”Rotonda” din Geoagiu

Biserica ”Rotonda” (Capela romanică) din Geoagiu, județul Hunedoara, este singurul edificiu din țară care s-a păstrat, de la momentul construcției și până în zilele noastre, într-o formă apropiată de cea originală. Aceasta a fost ridicată în secolul al XI-lea de familia nobiliară Ákos, proprietarii stațiunii Geoagiu Băi de la acea vreme.

Biserica ”Rotonda” din Geoagiu

Unică în arhitectura religioasă transilvană, biserica reformat-calvină a fost ridicată din cărămidă romană și piară de rău. Construită după un plan circular, aceasta are o navă, încheiată spre răsărit cu absida altarului, semicirculară. Interiorul este iluminat printr-o fereastră rotundă (pe peretele vestic) și șase dreptunghiulare, arcuite la partea superioară. Un portal introdus în zidărie (într-o fază mai târzie a construcției) folosește ca ușă de intrare.

Biserica ridicată trei secole mai târziu

Rotonda a slujit ca biserică trei secole, apoi a fost transformată în capelă pentru că în imediata apropiere a fost ridicat un alt lăcaș de rugăciune. Săpăturile arheologice efectuate de-a lungul timpului au descoperit în curtea şi în incinta rotondei 172 de morminte, indicând faptul că în interior erau înhumaţi copiii iar adulții în afara clădirii. Edificiul arhitectural se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *