Meniu

sâmbătă, 27 octombrie 2018

Biserica reformată din Petrindu

Biserica de piatră din satul Petrindu este un lăcaș de cult aflat în sudul județului Sălaj, în regiunea etnografică maghiară cunoscută sub denumirea de Țara Călatei. Edificiul arhitectural datează din secolul al XIV-lea.

Biserica de piatră din Petrindu

Lăcașul de rugăciune a fost ridicat inițial în stil romanic, fapt dovedit de o fereastră aflată pe latura sudică a bisericii. Astăzi arhitectura este în stil gotic, urmare a mai multor lucrări de reconstrucție desfășurate de-a lungul timpului, cea mai amplă având loc în secolul al XVIII-lea.

Interior

Tavanul este placat cu 54 de casete de lemn reprezentând ornamente florale în stil renascentist. Aceste picturi unicat au fost realizate în anul 1713 de către meșterul Zilahi Asztalos Istvan. Ca urmare a lucrărilor de lărgire a bisericii (1769-1770), cunoscutul pictor Umling Lorincz, împreună cu fiul său Janos (cei care au lucrat și la biserica reformată din satul Sfăraș) au mai adăugat tavanului încă trei rânduri de casete.

Vedere sud-vestică

Din patrimoniul ansamblului arhitectural mai fac parte: turnul-clopotniță (cu două clopote din 1700), poarta de lemn a bisericii (sculptată în anul 1855) și orga din 1858. Biserica de piatră din Petridu se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *