Meniu

duminică, 21 octombrie 2018

Biserica reformată din satul Sfăraș

Biserica reformată din Sfăraș este un lăcaș de cult aflat in extremitatea sudică a județului Sălaj, în regiunea etnografică maghiară cunoscută sub denumirea de Țara Călatei. Edificiul arhitectural datează de la începutul secolului al XVI-lea.

Biserica reformată din Sfăraș, județul Sălaj

Lăcașul de rugăciune a fost ridicat între anii 1505-1510, cu ajutorul financiar al moșierului Veres János. Biserica a fost distrusă aproape în totalitate în timpul răscoalei „curuților” (1703-1711) împotriva dominației habsburgice, răscoală condusă de nobilul maghiar Francisc Rákóczi al II-lea. În anul 1750, pe ruinele fostei biserici a fost construit actualul edificiu. Atât nava, cât și corul, sunt acoperite cu un tavan casetat pictat. Casetele au fost realizate de Asztalos János, ajutat de Umling Lőrinc (autorul amvonului poligonal din lemn pictat). Fiii meșterului Umiling sunt cei care, în 1790, realizează majoritatea pieselor de mobilier: Masa Domnului decorată cu lalele, tabla psalmurilor și pușculița. În patrimoniul bisericii se mai găsesc: o cupă de argint din 1642 și o cuvertură brodată datată din 1807.

În secolul al XVIII-lea, în partea sud-vestică a lăcașului de cult, se construiește o clopotniță de lemn ce adăpostește un clopot din anul 1475. Biserica reformată din Sfăraș se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *