Mănăstirea Tismana este unul din cele mai vechi așezământe monahale din Țara Românească. Aceasta este așezată pe un vârf de stâncă de pe muntele Stârmina, într-o zonă împădurită, lângă Peștera Sfântului Nicodim, pe malul drept al râului Tismana.
|
Mănăstirea Tismana, județul Gorj |
Edificiul arhitectural este ctitoria
Cuviosului Nicodim, valah din sudul Dunării. Acesta a ridicat mănăstirea pe locul unui schit din lemn (în secolul al XIV-lea), cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi:
Radu I (1377-1383) și cel al fiilor săi,
Dan I (1385-1386) și
Mircea cel Bătrân (1386-1418).
|
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” |
Biserica Mănăstirii Tismana a fost sfințită la 15 august 1378 cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Aceasta este zidită direct pe stâncă, în plan triconic, cu pridvor, naos, pronaos și altar. Turlele se înalță deasupra naosului. Catapeteasma a fost realizată din lemn de stejar între anii 1765-1766, în stil post-brâncovenesc, cu ornamente florale suflate în aur. Pictura din pronaos datează din anul 1564 și este atribuită zugravului de biserici
Dobromir din Târgoviște. În anul 1732, cu ajutorul material al
Doamnei Stanca Glogoveanu, se reface pictura din naos și altar. De-a lungul vremii mai au loc și alte lucrări de restaurare a picturilor; astfel: în 1766 se aplică o nouă frescă în pronaos, iar în 1994 este pictat pridvorul, reconstruit în 1983. Mănăstirea Tismana se află pe lista monumentelor istorice din România,
cod: GJ-II-a-A-09413.
Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu