Meniu

luni, 31 iulie 2017

Mănăstirea Secu

Mănăstirea Secu este unul din cele mai vechi așezăminte monahale din Munții Neamțului. Aceasta se află pe teritoriul administrativ al comunei Pipirig (județul Neamț) și este monument istoric.

Mănăstirea Secu, județul Neamț

Mănăstirea Secu a fost înălțată în anul 1602 cu sprijinul lui Nestor Ureche, tatăl renumitului cronicar Grigore Ureche, pe locul unei mici sihăstrii cunoscută sub numele de „Schitul lui Zosim”.

Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” a Mănăstirii Secu

Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” păstrează stilul moldovenesc al lăcașurilor de rugăciune voievodale din secolul XVII. Edificiul arhitectural are acoperișul din tablă și o turlă deschisă, poligonală, ce se ridică deasupra naosului. Interiorul este compartimentat în patru încăperi; asfel: un pridvor adăugat în secolul al XVIII-lea, pronaosul ce adăpostește mormântul ctitorului Nestor Ureche (în dreapta) și pe cel al soției sale, Mitrofana (în stânga), naosul și altarul. Catapeteasma este sculptată în lemn de tei. Pereții exteriori sunt înconjurați de un brâu median simplu și un rând de firide. Inițial biserica avea o frescă interioară bizantină. În 1850 aceasta a fost repictată în stil neo-bizantin. Lăcașul de cult găzduiește o cruce de lemn din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit  Mântuitorul, moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava și Chivotul sfințiț în care s-au aflat moaștele Sfântului Ioan Botezătorul.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern pentru o vacanță reușită. Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *