Meniu

luni, 28 mai 2018

Mănăstirea Râmeț

Mănăstirea Râmeţ este unul dintre cele mai vechi aşezăminte călugăreşti din Transilvania. Aceasta a fost construită în secolul al XIV-lea, pe malul stâng al râului Geoagiu, în locul numit „Valea Mănăstirii”. Mănăstirea Râmeț mai este este denumită și ”Grădina raiului din Apuseni”.

Mănăstirea Râmeț

Biserica veche a fost ridicată în anul 1375 de călugării Ghenadie şi Romulus. Aceasta a fost construită cu scopul de a-i găzdui pe pustnicii care trăiau în peşterile din Munții Trascăului. La începutul de secol XVI, în anul 1506, regele Vladislav dăruiește moşia de la Stremţ lui Radu Vodă, domn al Ţării Româneşti, asfel mănăstirea a intrat sub protecția voievodului. De-a lungul vremii mănăstirea s-a mai aflat sub ocrotirea lui Matei Corvin şi a lui Mihai Viteazul, cel care a refăcut-o. De la sfârșitul secolului al XVIII-lea, până în 1940, viața monahală a fost curmată.

Imagine de ansamblu: lăcașul de rugăciune, corpul de chilii și Cheile Mănăstirii (în fundal)

În anul 1940 mănăstirea se redeschide ca așezământ de călugări, iar în 1955 se transformă în mănăstire de maici. 4 ani mai târziu, în 1959, autoritățile comuniste interzic slujbele iar măicuțele aufost alungate. Sub pretextul deschiderii unei secții de covoare (din anul 1962), călugărițele revin la mănăstire.

Biserica ”Izvorul Tămăduirii”

Mănăstirea Râmeț găzduiește un impresionant muzeu ce adăpostește exponate rare; printre care o piatră din Golgota (adusă de la Ierusalim), o piatră cu rugul Maicii Domnului (de la Muntele Sinai), icoane pe lemn și sticlă, exemplare de carte veche, obiecte de cult, o bancă din lemn de la Prima şcoală românească din Șcheii Brașovului şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte specifice portului popular din zonă. Edificiul arhitectural se află pe lista monumentelor istorice din județul Alba.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *