Meniu

vineri, 29 iunie 2018

Casa memorială Horea din Dealul Fericetului

La marginea satului Fericet din județul Alba, pe un vârf de deal din inima Apusenilor, se află o casă de lemn în care s-a amenajat un mic muzeu dedicat lui Horea. Vasile Ursu Nicola (Horea) a fost conducătorul răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania, alături de Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan).

Bustul lui Horea și muzeul memorial

Horea s-a născut în anul 1730 în cătunul Arada (azi Horea), într-o căsuță sărăcăcioasă aflată pe Dealul Fericetului. Tradiția orală spune că numele de "Horea" era o poreclă dobândită de acesta datorită calităților vocale. Știa să "horească" frumos.

Frasinul lui Horea

Casa în care s-a născut Horea a dispărut în negura timpului. Pe locul acesteia loc a fost ridicat un obelisc (în 1934) pe care este inscripționat anul nașterii (1730), anul când a fost prins (1784) și anul când a fost tras pe roată (1785) marele erou. În fața muzeului se află bustul lui Horea, operă sculpturală realizată de Romulus Ladea în anul 1967. Lângă casa memorială există un frasin bătrân, despre care se spune că a fost sădit chiar de Horea. Obeliscul lui Horea din Dealul Fericetului se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *