Meniu

duminică, 3 noiembrie 2019

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ruginoasa

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ruginoasa este un lăcaș de cult ortodox construit la începutul secolului al XIX-lea.  Ctitorită în anul 1811 de Săndulache Sturza, aceasta a găzduit până în 1944 osemintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ruginoasa

Cunoscută și ca Biserica Domnească din Ruginoasa, aceasta a fost ridicată după un plan în formă de cruce, cu naos, pronaos și altar. Pronaosul este străpuns de o turlă ce servește de clopotniță, iar  naosul este acoperit de o cupolă rotundă. Aceasta este construită din piatră și cărămidă într-un stil arhitectural atribuit epocii decadente moldovenești.


Din pictura veche s-au păstrat câteva icoane, iar în partea stângă a pronaosului, se află portretele lui Alexandru Ioan Cuza și a soției sale, Elena. Printre obiectele de patrimoniu se află două rânduri de veșminte preoțești lucrate cu fir de aur și argint, un potir din argint, o icoană Maicii Domnului și cinci candele de argint.

Mormântul pregătit pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza (monument istoric)

Biserica găzduiește trei mormite:  mormântul vornicului Ștefan Sturdza și al Ruxandrei Mamona Sturza (părinții ctitorului Bisericii Domnești, Sandu Sturdza), pe cel al Smărăndiței (fiica marelui logofăt Costache Sturdza și a Elenei Cantacuzino Pașcanu) și pe cel al lui Sandu Sturdza, fiul marelui logofăt Constantin Sturdza. Biserica „Adormirea Maicii Domnului”din Ruginoasa și mormântul din curtea bisericii pregătit pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza se află pe lista monumentelor istorice din România.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *