Mănăstirea Nicula este o mănăstire ortodoxă revendicată de Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică), biserică formată în urma unirii marii majorități a clerului și a credincioșilor Mitropoliei Ortodoxe din Ardeal cu Biserica Romei. Mănăstirea Nicula (1552) este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale românești; astfel, în 1659 aici funcționează o şcoală dedicată „grijirii sufletelor şi învăţătura pruncilor”, urmând ca 40 ani mai târziu, în 1699, prin renumita ”Icoană a Maicii Domnului, făcătoare de minuni”, pictura pe sticlă și desele pelerinaje, să devină un important centru românesc de spiritualitate şi cultură.
Mănăstirea Nicula |
Disputa asupra dreptului de proprietate al mănăstirii a început în urma refuzului călugărilor ortodocși de a restitui mănăstirea; astfel, eparhia greco-catolică sufragană (subordonată Arhiepiscopiei Majore de Făgăraș și Alba-Iulia) a inițiat după 1989 un proces pentru recuperarea lăcașului de cult. Pe motiv că instanțele din Transilvania ar putea ține partea greco-catolicilor, cauza a fost strămutată la Tribunalul Bacău, însă procesul a fost abandonat. Lăcașul de rugăciune este un important centru de pelerinaj din Ardeal (vechi loc de pelerinaj greco-catolic) ce adăpostește o renumită icoană pictată în anul 1681 de meșterul Luca din Iclod. Icoana o înfățișează pe „Maica Domnului îndurerată” și reprezintă portretul Maicii Domnului, ca simbol al durerii, cu Isus crucificat lângă chipul acesteia. Ansamblu monahal este alcătuit din vechea biserică de zid, biserica nouă, biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” (obiectiv de arhitectură aflat pe lista monumentelor istorice clujene) și corpul de chilii.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidJvQjMueGiJsc9-eeaXlCS4td3nnhHQQBjvUXLhXRE0Sn9aVAL3wC3-hcGZbFbcGacKonxeym_El5U6ZhhjgJs2aJYdDE6hLGXLdn6Z7J45cT50URw2uNE8gVMojAuJiUxYyqJcTQZRFZ/s1600-rw/logo.png)
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu