Meniu

miercuri, 18 august 2021

Schitul Vovidenia

Schitul Vovidenia este un un așezământ ortodox de călugări, situat pe teritoriul administrativ al comunei Vânători-Neamț, în apropiere de Mănăstirea Neamț. Acesta datează din secolul al XVII-lea și aparține Patrimoniului cultural creștin al României.

 Schitul Vovidenia (imagine de ansamblu)

Schitul Vovidenia a fost ctitorit de către părintele Ioanichie (episcop al Romanului) pe locul vechiului schit "Slătiorul", cu hramul "Sfântul Ierarh Spiridon". La Vovidenia au viețuit mai mulţi ierarhi, călugări vestiţi şi oameni de cultură atraşi de frumuseţea locului; printre care și Mitropolitul Visarion Puiu. Acesta a ridicat în apropierea schitului (în 1937) o casă arhierească (azi Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”) împrejmuită de o grădină unde şi-a pregătit din timp şi o piatră funerară; fapt care dovedește că aici ar fi vrut să rămână pentru totdeauna, din nefericire vremurile aveau să se împotivească. Visarion Puiu, refugiat în 1944 în Occident, condamnat în 1946 la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului din București, excomunicat de Sfântul Sinod al BOR în 1950 (reabilitat post mortem de același for pe 25 septembrie 1990), se stinge din viață pe 10 august 1964 și este înmormântat la Viels-Maisons, în Franța.

Biserica de piatră a schitului Vovidenia

Între anii 1849 -1857, pe locul vechiului lăcaș de rugăciune al schitului, se ridică actuala biserică de piatră. Aceasta a fost ctitorită de către Neonil, starețul de atunci al Mănăstirii Neamț și de ieroschimonahii Iosif și Ghenadie, viețuitori ai Vovideniei din acele timpuri. Actuala biserică păstrază de la vechea construcție catapeteasma și amvonul, precum și câteva icoane vechi, vase şi obiecte bisericești argintate. Edificiul arhitectural se află pe lista monumentelor istorice nemțene.


Situată în Băile Felix, lângă ștrandul Apollo, Vila DIANA vă oferă plăcerea recreerii
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

✉ ✉ ✉ Formular de contact (◑‿◑)

Nume

E-mail *

Mesaj *