Mănăstirea Agafton este un așezământ monahal situată pe culmea unui deal împădurit din apropierea satului Agafton (comuna Curtești), județul Botoșani. Ansamblul arhitectural datează din secolul al XVIII-lea și aparține Patrimoniului cultural creștin al României.
Biserica de zid "Pogorârea Sf. Duh" și turnul-clopotniță |
Biserica "Pogorârea Sf. Duh" a fost construită între anii 1838-1843, în stil moldovenesc, în formă de cruce, fără ornamentații exterioare și cu acoperișul prevăzut cu trei turle mari din lemn, cu baza octogonală. Pictura bisericii a fost realizată în anul 1929 de către P. Livescu din Botoșani și restaurată între anii 1955-1956 de pictorul arhimandrit Vartolomeu Dolhan.
Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil" |
Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil" a mănăstirii Agafton a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea de către pustnicul Agafton, fondatorul schitului. Aceasta este confecționată în totalitate din bârne de stejar și este acoperită cu șindrilă.
Căsuțe mănăstirești (chilii) |
În jurul bisericuței de lemn se află cimitirul monahal unde sunt înmormântați mai mulți călugări și călugărițe, printre care și trei mătuși după mamă ale poetului Mihai Eminescu. Cele două biserici, 54 căsuțe mănăstirești, turnul-clopotniță, 5 fântâni și două anexe gospodărești se află pe noua listă a monumentelor istorice din România.
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu