Schitului Botoş este un așezământ monahal aflat în satul omonim din județul Suceava, localitate ce aparține comunei Ciocănești. Acesta a fost ridicat între anii 1990-2007 și aparține Patrimoniului cultural creștin al României.
Poarta de intrare în „Micul Athos românesc“ |
Ansamblul arhitectonic cuprinde: biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ (ridicată în stil moldovenesc, fără turlă), agheasmatarul, corul de chilii şi trapeza.
Schitul Botoș (imagine de ansamblu) |
Schitul Botoș, denumit și „Micul Athos românesc“ datorită amplasamentului (de aici se pot admira vârfurile masivului Suhard), a fost ridicat pe locul unde 37 de călugări s-au nevoit în vremea prigoanei comuniste participând în ascuns la Sfintele Liturghii zilnice. În urma Decretului 410 din 1959 (un document legislativ adoptat de conducerea Marii Adunări Naționale) ce viza o "reformă monahală" hotărată de Guvern în mod independent față de Sinodul Bisericii Ortodoxe, călugării au fost arestaţi, înlănțuiți și întemnițați.
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ |
Lăcașul de rugăciune a fost construit din lemn, pe o fundație de piatră, de către o echipă de meșteri sub îndrumarea lui Străjeru Ilie din Pojorâta. Fresca interioară este atribuită pictorului Viorel Costin, din Botoşani. Schitul Botoș este un loc mirific ce îți dăruiește o clipă de linişte a minţii şi un strop de odihnă a sufletului. Merită văzut!
într-un loc liniștit, ambianța și confortul modern petrecerii unei vacanțe reușite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu